Tedavi Yöntemleri

Center for Education, Animal Assisted Interventions & Green Care (CAC)’da kullanılan tek bir yöntem yoktur. Farkı yöntemler kullanılarak çeşitli soruna çözüm bulunmaktadır.

Hayvan Destekli Terapi (HDT)

Hayvan Destekli Terapi (HDT), eğitimli hayvanların eğitimli multidisipliner sağlık uzmanları tarafından, özel ihtiyaçları olan bireyler için spesifik ve ölçülebilir terapötik hedefleri kolaylaştırmak için kullanılmasıdır. Terapi süreçlerinde hayvanlarla çalışmak, fiziksel, duygusal, bilişsel ya da psikolojik bozukluğu olan insanlar için bilimsel kanıtlara dayanan yapılandırılmış bir tedavi yaklaşımıdır. Başka bir deyişle, HDT, kanıta dayalı bilimsel yöntemler kullanarak iyileştirici kazanımlar amacıyla hayvanları sağlık, eğitim ve diğer insan hizmetlerine dahil eden hedefe yönelik müdahalelerdir.

Hayvan Destekli Eğitim (HDE)

Hayvan Destekli Eğitim (HDE), hayvanların düzenli ve özel eğitim süreçlerine katılımını içerir ve bireylerin mevcut sağlık durumunu ve iyilik halini geliştiren hayvan destekli müdahalelere uygundur. AAE müdahaleleri, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için özel eğitim ve/veya sağlık uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

 

Hayvan Destekli Etkinlik (HDA)

Hayvan Destekli Aktivite (HDA), insanların yaşam kalitesini artırma yönünde motivasyonel, eğitsel veya rekreasyonal faydalar oluşturmak için fırsatlar sağlar. HDA, belirli güvenlik kriterlerini karşılayan eğitimli hayvanlarla birlikte özel olarak eğitilmiş profesyoneller ve / veya gönüllüler tarafından çeşitli ortamlarda gerçekleştirilebilir.

Hayvan Destekli Koçluk (AAC)

Hayvan Destekli Koçluk, hedefe yönelik, planlı ve Lisanslı profesyoneller tarafından yönlendirilen ve/veya hayvan destekli müdahale de yapısal olarak koçluk verir. Müdahale süreci ölçülür ve profesyonel dokümantasyona dahil edilir. Hayvan destekli koçluk, resmi olarak eğitilmiş (aktif lisans, derece veya eşdeğeri) profesyonellerin kapsamı dahilinde uzmanlığa sahip profesyonel koç uygulamasıdır. Hayvan destekli koçluk da alıcının kişisel gelişimini artırmaya, içgörü ve grupların geliştirilmesi veya sosyal beceriler ve/veya sosyo-duygusal işleyiş konusunda önbellekler geliştirilmesini sağlar. Hayvan destekli antrenörlük veren koç (veya hayvanı koç gözetimi altında idare eden kişi) davranış, ihtiyaçlar ve sağlık hakkında yeterli eğitime sahip olmalı ve ilgili hayvanların stres göstergelerini ve düzenlenmesini sağlamalıdır.

Hayvan Destekli Müdahale'de İnsan ve Hayvan Sağlığı İçin Yönergeler

İlk planlama aşamalarında ve programın ömrü boyunca Bir Sağlık Bir Refah disiplinler arası yaklaşım kullanılmalıdır. Hem insan hem de hayvan katılımcılarının sağlığını korumak için uygun koruma protokolleri mevcuttur.

Profesyoneller Hayvan Destekli Müdahale’ye katılan müşteriler için güvenlik önlemleri almalı ve riski azaltmalıdır. Müşterilerin belirli alerjileri olmadığından ya da hayvanların bulaşıcı bir hastalıkları olmadığından emin olunmalıdır.

Hayvan işleyicileri, Hayvan Destekli Müdahale‘nin gerçekleşeceği insan bağlamında eğitim almış olmalı ve ilgili müşterilerin ihtiyaçlarını anlamalıdır.

Alıcılar inançları, kültürel arkaplanları bağlamında müdahalelere dahil edilen belirli hayvanlar hakkında farklı görüşlere sahip olabilir. Müşterilerin  Hayvan Destekli Müdahaleler hakkında doğru bilgilendirilmesi gerekir.

Hayvan Destekli Müdahale hem fiziksel hem de duygusal olarak sağlıklı olan ve bu tür bir aktiviteden yararlanan hayvanların yardımı ile yapılmalıdır.

Eylemcilerin bir müdahaleye katılan hayvanları iyi tanımaları zorunludur.
Profesyoneller birlikte çalıştıkları hayvanların iyiliğinden sorumlu tutulur. Tüm Hayvan Destekli Müdahalede profesyonellerin tüm katılımcıların güvenliğini ve refahını göz önünde bulundurması gerekir.
Profesyoneller, katılan hayvanın türlerden bağımsız olarak, sadece bir araç değil, yaşayan bir varlık olduğunu anlamalıdır.